Our News

Chop and change yields results

March 5, 2014

New Homes Guide – Weekend West – March 1-2, 2014

Every last inch of this contemporary South Guildford home was meticulously planned. Space was used so effectively that the 508sqm block has a spacious home, generous alfresco area and a 10m pool without it feeling cramped. Even recesses throughout the home were specifically measured to fit furniture pieces the owners already possessed.

Having gone through the building process before, owners Alan Martin and Phil Higgins said they had a very good idea of what they wanted. The estate’s design covenants, including the pitch of the roof and the orientation of the house, were all met without compromising on the couple’s wish list.

When it came to designing the three-bedroom, two-bathroom house, the couple drew inspiration from a Switch Homes display home that they liked the general feel of. “I redraw the plans. I sat there and chopped up one of their brochures and rearranged all the rooms,” Mr Higgins said. “The plans that came back from Switch were pretty much exactly how I’d drawn it – they understood our needs and it was great that they were so accommodating to get it to what we were wanting.”

One of the design requirements of the estate was that the home evoked the feeling of Guildford and this was achieved in the front elevation by including a chimney breast with weatherboard cladding. Mr Martin said his favourite areas of the house were the ensuite, with its open walk-in shower, and the cosy lounge room. Mr Higgins said he loved the finish, space and storage of the kitchen. “We had a galley kitchen before and you couldn’t move,” he said. The kitchen includes a large walk-in-pantry and Laminex benchtops in a stone-look finish.

The alfresco area, with exposed aggregate floors and overlooking the below-ground 10m pool, is also a favourite of Mr Higgins. Additional features of the home include bamboo floors, high ceilings and a striking face-brick feature wall at the entry. “We’ve got big pieces of art and colourful furniture and we wanted to make that pop, so we went with muted tones,” Mr Martin said.

This homes was an entry in the 2013 HIA Perth Housing Awards in the custom built homes up to $350,000 category.

Posted In: Awards, Media