Our News

Cocktail bar a classy inclusion

June 23, 2012

The West Australian, New Homes Magazine

A raised and raked ceiling with optional skylight windows adds to the impression of space in the main living zone of Switch Homes’ versatile Switcheight90, on display at Lakelands Private Estate. The ceiling tops a long and broad open-plan living and diving area along one side of the home, dropping to a standard height above the kitchen. Doors at the back of the living/dining area open to a sheltered alfresco area under the main roof and there’s a purpose-built theatre room off the entry hall. The kitchen has sleek stone benchtops, a huge walk-in pantry, stainless-steel cooking appliances and overhead cabinets for additional storage. A long island bench overlooking the living/dining area has a boxed upstand at one end, to screen the double sink, and a breakfast bar at the other end. A door next to the fridge recess opens to the laundry. Beyond the kitchen, near the doors to the alfresco area, Switch has filled a broad recess with extra cabinets that create the effect of a cocktail bar or buffet – a sophisticated inclusion for families that entertain frequently. In the alfresco area, a boxed pier in the back corner combines with a dropped bulkhead around the raised ceiling to define effectively the boundaries of the outdoor entertaining space without closing it off. Bedrooms are zoned to separate adults from children or guests, with the main suite at the front of the house, near the study and three minor bedrooms in a wing beyond the kitchen, near a bathroom with ensuite access from two of the bedrooms. The main suite has a spacious sleeping area, fitting walk-in robe and streamlined ensuite with oversized shower, neat vanity unit and separate toilet. Each minor bedroom has a two-door, built-in robe and is big enough for toddlers, teenagers, guests or hobbies. From the street, the Switcheight90 had bold architectural styling and distinctive look. Feature exterior wall tiles mimic the rich, warm look of timber, in effective contrast to the neutral rendered walls and natural tones of flat roof tiles. A horizontal steel girder adds the finishing touch above two horizontal windows, and the double garage has a remote-controlled sectional door.

Posted In: Awards