Our News

Flexible layout for coastal sanctuary

January 12, 2013

The Weekend West

Extensive feature cladding, angles and pillars combine to create a striking modern elevation to Switch Homes for Living’s Switcheight130 display in Alkimos. Switch general manager Rob Romberg said the objective when designing the Switcheight130 had been to create a coastal sanctuary that offered flexibility in its design with a functional and lifestyle-oriented layout. “It’s a very versatile design that caters more for the second or third homeowner with kids from tots to teens,” he said. “The Eight130 has a very original look with a distinct coastal elevation and throughout the floor plan has many great features that add to its appeal.” The front door opens into an entry hall with a shopper’s access to the double garage. Two of the children’s bedrooms are at the front of the home, and the fourth bedroom with ensuite is entered from the hall. This bedroom provides several options, with the ensuite making it a convenient guest room or the location making it perfect for use as a study if preferred. Bedrooms two and three each have a sliding door, built in robes and they share a bathroom with a big shower, bath and two square, above-counter vanity basins. There are also two linen cupboards and a separate toilet in this zone. The big theatre room has optional sliding stacker doors on the two sides, providing the opportunity to close the room for privacy or open it for entertaining. Double sliding glass doors at one end of the theatre room open to the alfresco area, creating a space big enough to cater for the largest party. The location of the kitchen and adjoining scullery’s U-shaped benchtop, topped with stacker windows on two sides that convert the area into an indoor-outdoor servery. In the centre of the home is the open-plan living area, with the kitchen, dining and living spaces, television recess and a net zone. Soaring raked ceilings, skylights and generous proportions provide an abundant sense of space, and a sliding glass door provides a link to the veranda. The kitchen has a stone island-bench breakfast bar, overhead cupboards, a three-door pantry, and appliances include a microwave and coffee machine. The main suite is at the back of the home, with an extra-big bedroom linked to a private veranda and courtyard with an outdoor shower. The walk-in robe is in the ensuite, which has a luxury finishes including stone benchtops, twin vanity basins, a bath, shower and separate toilet. A sliding glass door to outside is next to the bath. The SwitchEight130 has a total area of 334sqm, and requires a minimum lot width of just over 16m.

Posted In: Media, Interior Design