Our News

Nifty extras in disguise

October 2, 2010

The West Australian

Doors to a deep pantry and functional laundry are integrated with kitchen cabinets to lend a sleek, seamless look to the hub of the new Switcheight100 display, by Switch Homes for Living, at Emerald Park in Wellard. The tall, dark, timber-look doors disguise access points to the utility areas, which, when closed, sit flush with adjacent cabinets in the practical kitchen. Overhead cupboards above both doors provide additional storage space and reinforce the seamless, integrated look. A dropped bulkhead defines the boundaries of the kitchen, which has smooth stone benchtops, stainless-steel cooking appliances, soft-close cabinets and drawers and retractable power points on a long island bench and breakfast bar. A recess to one side of the kitchen has more cupboards plus built-in wine racks, providing potential for use as a cocktail bar to service the adjacent living room. Sales and marketing manager Lee Morris said the Wellard display was a versatile design suitable for narrow or cottage lots, with much to appeal to a range of buyers.“This is a design that will grow with a family to accommodate changing needs, yet it’s also versatile enough to suit empty nesters,” Mr Morris said. “The features I like the best include the amount of storage we’ve provided and the quality of cabinetry. Although this is a home designed to fit a narrow lot, it looks and feels really spacious, due to the dimensions of all the rooms and the raised ceilings, which create a sense of volume.” Mr Morris said the alfresco area also worked well, and the installation of an outdoor heater for the display demonstrated how the area could be used year round. From the street, the home has a fresh mix of render, feature stone tiles on a boxed wall and a T-shaped window that balances with the double garage. A central porch shades the front door, which opens to a long entry, with a door on the left from the garage and two doors on the right into the main suite, which includes the feature window of the facade. The main suite has a spacious sleeping area, customised robe, dressing table recess and elegant ensuite with circular basins in the stone-topped double vanity, corner shower with semi-frameless pivoting screen door and separate toilet. Left of the entry, the cinema room has a raised and recessed ceiling, and sliding doors on the right open to the practical study. The main living zone is beyond these rooms, with glazed doors in the side of the dining area and at the back of the living room to the garden and alfresco area. A doorway in the back of the living room connects to the three minor bedrooms, each with a built-in robe, and the main bathroom.

Posted In: Interior Design