Our News

Rebuild makes most of park view and site

October 30, 2012

The Weekend West

The owners of this brand new project home knew exactly what they wanted when they approached Switch Homes for Living after staying in the original home on the block for seven years before the rebuild. “It was good living on the land for years before we decided to rebuild because we got a good handle on what we needed and wanted from the site,” owner Rebecca Parker said. The Wembley Downs home is directly across from a park and the brief was to maximise the views of the trees and incorporate a front alfresco area so their seven and 10-year-old children could be easily supervised. “It’s great because I can be out in the alfresco area with a cup of tea or the laptop and watch the kids without having to leave the house,” Mrs Parker said. Switch Homes for Living sales and marketing manager Lee Morris said the clients’ input in the project was paramount. “They came to us with a mud map and we were then a vehicle to finetune the drawings,” he said. “The sloped site was probably the main challenge but you wouldn’t know it now standing in the home.” Mrs Parker said she and husband Gavin didn’t want a two-storey home because the wide frontage of the 645sqm block allowed for a big single-storey home, the only raised section being the main suite, for a bit of extra privacy. The main hub of the home is the open-plan living area with lots of north-facing windows, including a window splashback above the kitchen sink so the parents can watch their kids in the pool. This was one design feature they carried over from the original home. The kitchen is modelled on a Switch display home with an array of stainless-steel appliances, a spacious design for the family to gather, separate scullery, tiled mosaic splashbacks and solid essastone waterfall benchtops. Mr Parker works at an industrial printing company and has integrated a special underbench feature a collage of black and white family photos printed on to aluminium composite. It is an innovative feature that prompts many conversations with guests. Mrs Parker said she’ll often be entertaining and the guests will disappear under the breakfast bar to have a look. It can also be easily updated by changing the panel over the years. The three minor bedrooms, main bathroom and a playroom are off the rear hallway while the main suite is slightly elevated off the living zone at the front. Mr Parker said separation between parents and children’s wings was a key part of the brief. It has a Juliet balcony, open ensuite with feature freestanding bath and wall inserts, double vanities and double shower and toilet tucked behind the bath feature wall. An undercroft garage, powder room and formal living room complete the floor plan. “We loved the position and just wanted more of a home that would grow with us and the kids, which this does perfectly so we have no plans to move anytime soon,” Mrs Parker said.

Posted In: Awards, Media, News, Interior Design